Site Loader

Vrták je jeden z nejpoužívanějších nástrojů strojírenské výroby sériové, kusové, ve velkých firemních komplexech i v malých zámečnických dílnách. S vrtáky pracují i kutilové a bývají v běžném vybavení domácností i tam, kde se lidé příliš do kutilství nehrnou.

V kombinaci s ruční vrtačkou docílíte pomocí vrtáku velmi rychle požadovaného otvoru do kovu, dřeva, plastu, ale i cihly, betonu a kamene.

Z parametrů vrtáků sledujeme při jejich pořizování zejména průměr a řeznou část, zda se jedná o nástrojovou rychlořeznou ocel, anebo o pájené destičky ze slinutých karbidů pro vrtání do betonu. Někdy nás ovšem zajímá i délka vrtáků, a to z několika důvodů:

vrtání do kovu

Hloubka otvoru v obrobkuprodloužené vrtáky ČSN 221125 i nástroje nachází využití zejména tam, kde je otvor v obrobku velmi dlouhý, což ovšem nesmí mít vliv na pevné upnutí vrtáku ve sklíčidle vrtačky. Do takových situací se může snadno dostat prakticky každý, a tak jsou prodloužené vrtáky považovány za standardní strojírenský nástroj.

Problematické otvory – některé otvory je potřeba zhotovit osově souměrné, aby jimi bylo možné protáhnout např. šroub nebo válcový kolík. Jako příklad můžeme uvést trubku při výstavbě oplocení, kdy je výhodnější otvor vyvrtat jen z jedné strany jako průchozí skrz celou trubku, než jej vrtat do trubky z obou stran.

tři vrtáky

Problematický přístup – prodloužené vrtáky uplatíte i tam, kam se s vrtačkou obtížně dostává, např. v situacích, kde při vrtání překáží sklíčidlo. S prodlouženými vrtáky lze zhotovit otvory průchozí i neprůchozí, a mohou se využívat pro předvrtávání přesných otvorů, které se dokončují výhrubníky a výstružníky.

Nízká cena – značnou výhodou veškerých vrtáků je velmi nízká pořizovací cena a výborná dostupnost. Můžete mít doma sadu odstupňovaných vrtáků a váš finanční rodinný rozpočet to prakticky neohrozí.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post Author: